Pàgines

  • CASA ESTEVE

  • CASA VILADOMS

  • BODEGA MARQUÉS DE CARRIÓN

16.11.10

La façana ventil·lada en l'edifici CARITAS a Gelida

Edifici d'allotjaments protegits per a col·lectius vulnerables i casa d'acollida de CARITAS a Gelida

Actualment la fase de redacció del projecte executiu ja s'ha finalitzat i es resta a l'espera de l'inici de les obres, previst en unes setmanes. Un dels aspectes a destacar dels criteris amb els que s'ha dissenyat l'edifici és l'ambiental. En concret s'ha vetllat per a que l'envolvent de l'edifici actuï com al principal regulador tèrmic, adaptant-se en cadascuna de les dues façanes a les circumstàncies d'orientació i en les cobertes, inclinades i planes, responent als requeriments energètics i funcionals.





Es destaca el sistema de façana ventilada utilitzat en la orientació sud-est del carrer Circumval·lació. La façana ventilada és un sistema d’aïllament per l'exterior, on es crea l’efecte xemeneia gràcies a l'escalfament del parament exterior, cosa que provoca una variació de la densitat de la capa d'aire de l'espai intermig respecte l'aire de l'ambient i produeix així un moviment ascendent d’aquest. L’aïllament tèrmic de la façana s’adapta a la climatologia i aconsegueix que l’ambient de l'edifici sigui saludable i homogeni. 

Amb la façana ventilada, a l'hivern es frenen els perills de condensació i les sensacions de temperatura baixa, de manera que l’ambient interior no es sensible a les oscil·lacions brusques per les interrupcions de la calefacció ni als descensos produïts per les temperatures extremes de l'exterior. Durant l’estació càlida, gran part de la calor dels edificis es reflecteix cap a l'exterior. Amb les façanes ventilades, un alt percentatge d’aquesta calor es filtra a l'espai intermig o cambra i s’activa l’efecte xemeneia, de manera que només una mínima part de la calor és absorbida per l’edifici. Creiem que és una bona fórmula per estalviar energia, ja que són precisament les oscil·lacions tèrmiques externes les que desajusten i desgasten els sistemes de climatització de les edificacions, n'incrementen la despesa energètica i econòmica per aconseguir una temperatura idònia a l'interior.




En concret, per a l'acabat exterior d'aquesta tipologia de façana i com a element protector de l'aïllament s'ha optat per panells de gran format de ciment-fusta VIROC®, amb les següents característiques:


"Panell *VIROC®

VIROC® és un panell composite, de superfícies planes, compost d'una barreja de partícules de fusta i de ciment Pórtland comprimida i assecada. Aquest procés resulta una solució tecnològica sota la forma de panells que respon a les actuals exigències del disseny i estètica en el camp de la construcció i de l'arquitectura. *VIROC® és un panell versàtil, funcional i estètic. Respon tant a les necessitats tècniques, funcionals i sostenibles d'avui dia garantint un gran amplitud d'acabats estètics podent satisfer així un disseny contemporani i innovador.


La combinació entre la resistència i flexibilitat de la fusta amb la durabilitat i rigidesa del ciment, permeten un llarg camp d'aplicacions, tant en exteriors com en interiors, ja que garanteix una elevada resistència a l'impacte, al foc, a la humitat, a les variacions tèrmiques, al soroll i als fongs, com també garanteix una elevada durabilitat."