Pàgines

  • CASA ESTEVE

  • CASA VILADOMS

  • BODEGA MARQUÉS DE CARRIÓN

24.12.10

#cc. Concurs d'idees per rehabilitació de Can Guineu

Encàrrec: Rehabilitació de l’edifici de Can Guineu per a convertir-se en les futures seus del Centre Tecnològic del Cava i del Consell Regulador del Cava.
Emplaçament: Can Guineu - Sant Sadurní d'Anoia - Alt Penedès - Barcelona
Dates:
Concurs: 2010. Finalista. No adjudicat
Autors: David Delgado Vendrell i Xavier Esparó Enrique, arquitectes
Entitat convocant: Ajuntament de Sant Sadurní
Col·laboradors: Laura del Fresno (audiovisuals)


Video descriptiu:



Panells del concurs:







Memòria explicativa

1.1.  Objecte del concurs d’idees
1.2.  Emplaçament i contexte
1.3.  Descripció de la proposta


1.1    Objecte

                Es tracta de la proposta a nivell d’estudi previ de la rehabilitació de l’edifici de Can Guineu per a convertir-se en les futures seus del Centre Tecnològic del Cava i del Consell Regulador del Cava.

               
1.2.  Emplaçament i contexte

                L’ubicació d’aquest nou equipament s’emmarca dins el centre històric del municipi, en l’antiga casa pairal de Can Guineu, just enfront del nou Museu del Cava a la Fassina de Can Guineu.

                L’actuació en aquest edifici esdevé una possibilitat de creació d’un nou focus urbà conformat per l’eix Fassina-Can Guineu i Plaça de l’Era. La situació d’aquest nou element en la seva vessant urbanística, configura un pont entre el centre de la vila i el seu perímetre per la vessant sud. L’existència d’una bossa d’aparcament públic, actualment en ampliació, reforça la idea d’ubicar les futures seus de les dues entitats en aquest marc urbà.

                Partint doncs del reclam històric de l’actuació en aquest edifici, la ubicació dels nous usos possibilita el reforç del casc antic com a centralitat urbana, com a nou pòl atractor de visitants tot atansant i fent redescobrir l’històric edifici sadurninenc als convilatans i futurs visitants.

                Aquest contexte es configura doncs en el punt de partida de la nostra proposta, éssent en tot moment el marc per al qual ha de respondre.




1.3. Descripció de la proposta

                El nou equipament contempla la seu del Parc Tecnológic del Cava (en endavant PTC) i la nova seu del Consell Regulador del Cava (en endavant CRC). La idea principal proposada per “Drecera” radica en quatre punts:

a) Creació d’espais comuns d’utilització per ambdós seus
b) Nou baluart exterior resultant per als actes públics i del sector.
c) Coberta de Can Guineu com a espai de celebracions.
d) Can Guineu com a nexe urbà

La inclusió d’aquests dos nous usos en l’edifici històric tenint en compte el contexte anteriorment descrit configura la proposta en els següents apartats:




1.3.1. Edificació existent i la seva compatibilitat amb els nous usos.

La casa pairal està formada per dues plantes, claustre interior i baluart en façana sud enfocat a la plaça de l’Era. Les necessitats d’espai del nou programa superen les que admet l’edifici existent, concloent per tant que la nova proposta comportarà un augment de l’edificabilitat en obra nova. L’estructura amb claustre s’aprofita per les noves circul·lacions de l’edifici proposat, tant exteriorment en planta baixa com interiorment en planta primera.

Partint de la base de la voluntat d’incloure les dues seus en un mateix edifici, s’analitzen tots aquells aspectes del programa que podrien ser compartits o si més no compatibles. En aquest cas totes dues entitats necessiten d’espais destinats a usos administratius, de direcció i serveis tècnics. Per altra banda, ambdós seus necessiten d’espais d’emmagatzematge, cadascún amb característiques diferents. Alhora el PTC precisa d’una connexió clara amb la vía pública per a l’entrada i sortida de material, maquinària, verema, etc...



1.3.2. Criteris organitzatius i funcionals

Tenint en compte doncs la volumetria existent, la idiosincràsia programàtica de cadascún dels usos i l’objectiu de crear un nou focus urbà s’estructura el programa de la següent forma:
  
-          Can Guineu es divideix verticalment per “Seus” i horitzontalment per “usos compatibles”. En base a aquesta premisa la divisió segueix l’eix dels passos actuals entre el c/ Sant Antoni i el c/ Hospital, destinant en l’ala oest el PTC i en l’ala est el CRC. Per tant ambdós seus ocuparan parcialment les dues plantes de l’edifici, esquerra-dreta. Alhora Can Guineu també queda dividit horitzontalment, restant la planta primera destinada a usos administratius.

-          S’allibera el baluart amb palmerar que dóna a l’Era, eliminant-ne la tanca de carrer i incorporant aquest espai al possible nou espai públic semi-peatonal, sempre amb l’objectiu de conformar un nou nexe i focus urbà tenint com a teló de fons el nou edifici.

-          La compatibilitat de part dels usos possibilita la creació d’un únic accés principal, en aquest cas aprofitant l’accés existent per l’escala principal de Can Guineu. El contacte a nivell administratiu i d’ús públic d’ambdós seus es realitza des de l’accés en planta primera, mentre que l’accés en planta baixa es destina només per a ús intern de cadascuna de les seus. Aquesta decisió és per tal de compatibilitar la circulació del públic general a través del nou sub-eix viari (passatge diürn) i l’utilització a nivell intern per part dels propis usuaris.

-          La seu del PTC es desenvolupa per l’ala oest de l’edifici ocupant la planta baixa, planta primera de Can Guineu i creant una nova ala d’obra nova (baluart oest) estructurant-se en soterrani, planta baixa, planta primera. El programa del PTC requereix d’un funcionament seqüencial pel que fa als processos de verema, microvinificació, fermentacions, desgorjats, analítiques... i es per això que es prioritza la compacitat, linealitat i comunicació directa dels seus espais.

D’altra banda el CRC es desenvolupa per l’ala est de Can Guineu organitzant el seu programa en dues plantes, ocupant en aquest cas la volumetria ja existent gairebé en la seva totalitat.

-          Les dues ales que conformen el nou baluart es destinen en planta baixa i soterranis pel que fa al PTC als usos més industrialitzats i pel que fa al CRC a emmagatzematge. La planta primera d’ambdós seus es destina a les sales de major cabuda, en aquest cas, les de cates i tast amb els seus corresponents espais auxiliars de preparació.

-          Es crea una nova planta segona d’obra nova per destinar-la a l’ús comú de sala d’actes, conferències i possibles events gastronòmics. Aquesta ampliació es fa extensiva remuntant-se sobre l’edifici de Can Guineu i possibilitant així l’ús de la coberta plana existent com a nova coberta apte per a cel·lebracions, actes institucionals i visió privilegiada de l’skyline sadurninenc. En definitiva incorporar el màxim d’espais d’aquest antic i amagat edifici del patrimoni arquitectònic de la vila als actes entorn del CAVA, l’element configurador de marca per la resta del món.

-          La nova façana amb front a la Plaça de l’Era es configura en base a la balconada en baluart, aprofitant l’existent i acabant-lo de conformar en la seva totalitat incorporant-hi la nova ala oest, possibilitant així l’ús d’aquest espai exterior amb el característic palmerar per a actes i cel·lebracions, connectant el carrer amb la planta primera d’una forma directa.




1.3.3. Criteris compositius

La proposta comporta la creació d’una nova volumetria que interactua amb l’antiga casa pairal de Can Guineu d’una forma directe. Compositivament l’actuació radica en els següents punts:

-          Es respecta la composició arquitectònica original de Can Guineu actuant només a nivell de rehabilitació estructural, constructiva i d’adequació funcional.

-          L’extensió de l’ala oest partint des de l’alineació de la crujia interior de Can Guineu ens permet entendre el diàleg de l’envolvent exterior com un conjunt en “baluart”. S’incorpora un llenguatge arquitectònic minimalista per tal de deixar en primer pla els elements més característics de Can Guineu, com són el palmerar i la balconada en front de l’Era.

-          La balconada es completa invertint el pes volumètric (buit per ple). La existent descoberta dialoga amb la nova balconada oest (coberta per una gelosia) i omplint el buit amb un nou parament vertical, sobri, que alhora serveix de teló per a les imponents copes de les palmeres existents.

-          Continuïtat del caràcter sobri de l’antiga façana sud de Can Guineu, sense predomini de buits, passant el protagonisme a l’espai exterior resultant de la nova configuració.