Pàgines

  • CASA ESTEVE

  • CASA VILADOMS

  • BODEGA MARQUÉS DE CARRIÓN

15.3.13

Casa ML


Encàrrec: Avantprojecte d'habitatge unifamiliar aïllat
Emplaçament: Sant Sadurní d'Anoia
Avantprojecte v1: Març 2013



L'avantprojecte (versió 1 inicial) desenvolupa el programa d'habitatge unifamiliar aïllat en planta soterrani, baixa i primera. L'emplaçament és una zona residencial de baixa densitat amb orientció sud / sud-est. La força generadora del disseny és l'aprofitament solar i la compacitat de la volumetria. Ambdues característiques esdevenen elements bàsics per tal de garantir una eficiència energètica i d'aprofitament dels recursos equilibrada.
 
El disseny de l'envolvent vertical (façanes) i les seves obertures respon a cada orientació de forma individualitzada. A tall d'exemple, la façana nord gairebé no disposa de finestres. Això és així per tal de minorar les pèrdues de temperatura a l'hivern en una parament on el sol hi toca unes poques setmanes durant l'estiu. En canvi, a la façana sud apareixen elements de control solar passiu com són els ràfecs (voladius), alhora que porxos, els quals permeten el guany solar a l'hivern quan el sol va baix i la protecció de l'entrada directa de sol a l'estiu quan aquest va més alt.
 
L'organització de la planta respòn també, entre d'altres motius funcionals, a aspectes de l'entorn. S'ubiquen en façanes no assolellades els espais o estances que menys reclamen de confort tèrmic interior (escales, passadissos, banys...). Això ens permet disposar d'un coixí tèrmic natural a l'hivern que esmorteeix les pèrdues de temperatura en façanes fredes com la nord.